Eerherstel

Medewerkers van de Belastingdienst hebben op een intern communicatiekanaal harde kritiek geuit op de tv-serie van BNNVARA over het toeslagenschandaal. Onder het kopje ‘Ons wordt onrecht aangedaan’ klagen de betrokken ambtenaren dat er een vals beeld wordt geschetst waardoor collega’s van de fiscus ‘alle pijn en stress herbeleven die ze tot op de dag van vandaag meedragen in hun dagelijkse bestaan'. Even voor uw beeldvorming: dit zijn dus dezelfde racistische bloedhonden die duizenden ouders op basis van hun migratie-achtergrond onterecht beschuldigden van fraude met kinderopvang, torenhoge boetes oplegden en hun levens vernielden. Hun oproep tot mededogen heeft inmiddels wel geleid tot een aanzuigend effect op andere instanties, autoriteiten en organisaties die door hun activiteiten negatief in de publiciteit kwamen. Zo is er bij de NOS een brief binnengekomen van Mart Smeets, Tom Egbers en Jack van Gelder die zich sterk maken voor rehabilitatie van hun oude collega Kees Jansma: ‘In alle berichtgeving over de vele gevallen van grensoverschrijdend gedrag op de redactie van Studio Sport wordt de indruk gewekt dat wij drieën de enigen zijn die zich hieraan schuldig hebben gemaakt. Dat is enerzijds weliswaar conform de waarheid, en op zich geen reden om ons waar dan ook achter te verschuilen, maar anderzijds in historisch opzicht helaas ook onvolledig omdat hierbij de belangrijke rol onderbelicht blijft die onze gewaardeerde collega Kees Jansma daarin gespeeld heeft, en dan met name door middel van zijn jongeheer die hij – om met onze oppergoeroe Johan Derksen te spreken – niet alleen met plassen heeft versleten.’ Verder maken de drie oudgedienden bekend dat ze een actiegroep hebben opgericht onder de titel ‘BOOS’ (‘Bord Op Onze Schoot’) waarmee ze geld proberen in te zamelen om te voorzien in hun onderhoud nu ze hun oude beroep niet meer kunnen uitoefenen. Omroep MAX, Actie Zwerfhonden en het Leger des Heils hebben al donaties toegezegd.

Ook in Den Haag neemt men de mogelijkheid te baat om af te rekenen met de negatieve beeldvorming door politieke tegenstanders. Uit betrouwbare bronnen rond kringen van de linkse oppositie is het hardnekkige gerucht afkomstig dat er gewerkt wordt aan het indienen van een motie waarin de regering wordt opgeroepen om mensen met een liberale achtergrond in het algemeen en leden van de VVD in het bijzonder te screenen op de beleving van hun culturele en religieuze normen en waarden. De initiatiefnemers ontkennen bij hoog en bij hoog dat hierbij sprake is van welke ideologische discriminatie dan ook: ‘Het is een vorm van inventarisatie, niet meer en niet minder. Mensen ervaren de integratie van deze doelgroep als een crisis en het is aan ons om dit maatschappelijke probleem duidelijk en overzichtelijk in kaart te brengen en daarna onderwerp van een breed gevoerd debat te maken. Dat doen we met onafhankelijk onderzoek van een wetenschappelijk bureau. De mensen om wie het gaat hoeven zich beslist niet bedreigd te voelen, het is geenszins onze intentie om deze doelgroep hiermee als tweederangs burgers weg te zetten. Van dergelijke praktijken kan niemand ons beschuldigen, dat is allemaal symboolpolitiek voor de bühne. Daar doen we niet aan mee en tot dat niveau laten we ons niet verlagen. Het zegt toch genoeg dat SP-leider Jimmy Dijk overweegt om tegen te stemmen?’ VVD-woordvoerster Bente Becker was niet bereikbaar voor commentaar vanwege het bijwonen van een praktijkcursus stigmatiserende demagogie in Pyongyang.

Een andere opmerkelijke campagne waarin revanchegevoelens de hoofdrol spelen is afkomstig van de advocaten die de Shell en de NAM hebben bijgestaan in de processen van burgers die schade hebben gemeld vanwege de gaswinning in Groningen. Zij stellen zich op het standpunt dat de belangen van de bedrijven die zij vertegenwoordigen ernstig zijn geschaad door de negatieve suggesties van de publiciteit in de media. Een veelzeggende quote uit hun persbericht: ‘Graag willen we van deze gelegenheid gebruik maken om op gepaste wijze tegengas te geven inzake de verdachtmakende berichtgeving over de werkwijze van onze opdrachtgevers bij de exploitatie van de gasvelden in Groningen. Deze ondermijnende insinuaties hebben geleid tot een ware aardverschuiving in de reputatie van beide ondernemingen die op vitale punten gestut moet worden terwijl hun aandeelhouders nog regelmatig de financiële naschokken ondervinden. We zullen aan de hand van hun ervaringen dan ook alles in het werk stellen om de economische gevolgen van de noodzakelijke herstelwerkzaamheden op de schuldigen te verhalen. In het vooruitzicht van een ruimschootse compensatie hebben we alle vertrouwen in het feit dat de heer H. Kamp, ex-minister van Economische Zaken en erelid van de VVD, zich bereid heeft verklaard om voorzitter te worden van de SHRGEGG, de Stichting Herstelbetaling Reputatieschade Gedupeerde Exploitanten Gaswinning Groningen’.


Copyright Peter Bonder.