Selectief

Na meer dan honderd dagen regeren, of althans een amechtige poging daartoe, wordt steeds meer duidelijk dat veel politici van de coalitiepartijen zich schuldig maken aan selectief shoppen, wat hun geloofwaardigheid behoorlijk ondermijnt. Zo was PVV-kamerlid Gidi Markuszower op woensdag 6 juli 2022 aan het woord over de noodwet die het kabinet wilde invoeren tijdens de coronacrisis. De rechterhand van Geert Wilders, die toen nog niet in beeld was als minister voordat hij zichzelf daarvoor vakkundig en godzijdank definitief diskwalificeerde, ging stevig te keer tegen de in zijn ogen ‘Noord-Koreaanse’ plannen en gebruikte daarbij de woorden machtsmisbruik, dictatuur en ‘het vertrappen van onze grondrechten door deze enge ministersploeg’. Intussen zijn we ruim twee jaar verder en horen en zien we het enige lid van de PVV bij voortduring schelden, schimpen en schoppen tegen iedereen die het niet eens is met zijn heilige voornemen om die zaligmakende noodwet in te voeren. Die is volgens hem en de rest van dit hardnekkige hamsterkabinet nodig voor de Faberificering van het strengste asielbeleid ooit, maar volgens de Nederlandse Orde van Advocaten juridisch niet uit te leggen en net als andere asielmaatregelen uit het regeerprogramma ‘een risico voor, of zelfs in strijd met de Nederlandse rechtsstaat’ – precies dezelfde instantie dus die de democratische vrijheidsstrijder Gidi Markuszower twee jaar geleden nog zo hartstochtelijk verdedigde, gelukkig wel zonder het pistool waarvoor hij overigens geen vergunning had.

Ander voorbeeld: BBB-stikstofbabe Caroline van der Plas sprak schande van het voornemen om op 7 oktober een demonstratie te organiseren inzake het conflict in het Midden-Oosten. Heeft ze dan niets geleerd van de lessen geschiedenis die ons de oneindige vrijheid hebben gegeven om te mogen betogen waar, wanneer, waarvoor en waartegen we dat maar willen? Nergens staat geschreven dat een protest thematisch hoogwaardig, smaakvol gekozen of ethisch verantwoord, laat staan politiek correct moet zijn. Is het dan echt niet tot de klonterige kleimassa in haar aangekoekte compostbrein doorgedrongen dat politici zich daar niet mee moeten bemoeien? En als ze dat wel vindt, wat kennelijk dus het geval is, waar was ze dan toen ‘haar’ boeren met hun diesel walmende tractoren op kruispunten, bruggen en rotondes brandstapels ontstaken met levensgevaarlijke troep als asbest, autobanden en andere milieuverwoestende rommel niet alleen de verkeersveiligheid bedreigden, maar ook de gezondheid van andere weggebruikers op het spel zetten? Of was de zorgvuldige timing van haar slecht geacteerde volkswoede vooral een doorzichtige poging om de onder vuur liggende burgemeester van Amsterdam een klompvormige hak te zetten? Ook omdat ze niet achter wilde blijven bij haar stilettopumpige VVD-rivaal in de gedaante van een sissende gifslang met militante nagellak?

Het is allemaal van dezelfde subjectieve hypocrisie die onze opportunistische politici ook indachtig het motto ‘eigen volk eerst’ tot ver buiten onze grenzen inzetten: Afghanen die in Kabul voor onze ambassade gewerkt hebben leveren ze knipmessend over aan de barbaarse kapmessenbrigade van de Taliban (de eersten zijn al vermoord) omdat ze financiële ballast in de vorm van ongewenste derderangsmigranten zijn, of andersom, terwijl er extra vliegtuigen gecharterd worden voor de veilige repatriëring van expats uit Libanon die immers wel economisch interessant, functioneel rendabel en electoraal lucratief zijn. Overigens mochten hun Afghaanse wegwerpdienstbodes niet mee. Voor hen was in het zicht van de haven zogenaamd helaas geen plaats meer in de uitgevaren zilvervloot. En natuurlijk zullen onze bewindslieden deze laffe discriminatie met droge ogen, op hoge poten en in alle toonaarden ontkennen, maar ze zouden als het moet (en ook als het niet moet) hun bloedeigen moeder nog verraden met hun penetrante bunzingparfum, subtiel gedrenkt in selectieve lulpraat op een poepchique plateau van reactionaire kakzooi. Welkom in de Schouwburg van Schoof voor het theater van de drie C’s: chaos, circus en carnaval.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.