Loonkloof
Glenn D. Fogel is de Amerikaanse topman van het in Nederland gevestigde vakantieplatform Booking.com dat tijdens de coronacrisis zwaar onder vuur kwam te liggen. Terwijl de regering van ons geld met 100 miljoen euro staatssteun over de brug kwam, werden duizenden personeelsleden ontslagen en streken drie topmanagers samen maar liefst 30 miljoen aan bonussen op. Dit was niet de enige keer dat deze travelcowboys alle normen van ethiek, niveau en fatsoen aan hun laarzen lapten. Dat ze eind 2022 een bedrag van 570 miljoen naar binnen harkten door hun gloednieuwe Amsterdamse hoofdkantoor te verkopen en daarna meteen weer terug te huren, was een fiscaal slimmigheidje: niet verboden en in bepaalde kringen echt iets om tijdens de vrijmibo over op te scheppen. Nee, de reputatie van het bedrijf is in juridisch opzicht net zo dubieus als de kwaliteit van de dienstverlening die het levert. En net als het aantal consumentenklachten over beroerde service, telefonische onbereikbaarheid, onbetrouwbare informatie en financiële oplichting regent het ook aanvaringen met vrijwel alle Europese kartelwaakhonden vanwege misbruik van het monopolie in het online boeken van accommodaties. Het aantal schikkingen is vrijwel niet meer te tellen, evenals het ontelbaar vele geld dat hiermee gemoeid is, maar dat weerhoudt Booking.com er niet van om Glenn D. Fogel een honorarium aan te bieden waarmee hij de best betaalde CEO is van bedrijven die in Nederland hun hoofdvestiging hebben, waarvan De Volkskrant er honderd onder de loep legde.
Volgens dit onderzoek kwam de totale beloning van de hoogste Booking-commer met een basissalaris van 678 duizend euro inclusief bonussen, aandelenwinsten en ‘overige inkomsten’ vorig jaar uit op ruim 42 miljoen euro. Daarmee verdiende hij ruim tien keer zoveel als het gemiddelde van zijn collega’s op de lijst, met een loonkloof – het verschil tussen wat een bedrijf kwijt is aan de topman en het gemiddelde van de werkvloer – van 335, terwijl dat moyenne op bijna 42 lag: nog altijd onbeschoft veel voor een beschaafd land als Nederland. Dat is allemaal mogelijk vanwege de fiscale privileges voor jattende welgestelden in ons sympathieke belastingparadijsje. En dan heeft deze dure reisleider ook nog het gore lef om te klagen over het volgens hem ‘bedrijfsonvriendelijke’ vestigingsklimaat in Nederland. Het is van dezelfde liederlijke onbeschaamdheid als wat die heerlijk louche Godfather-consigliere van Jumbo-capo Frits van E. zei over de tonnen zwart geld die bij zijn cliënt in huis waren gevonden (het lag zelfs in de ijskast): ‘Wat voor ons heel veel geld is is voor hem een deel van zijn inkomen’. Met andere woorden: Meneer Frits heeft zo zijn eigen maatstaven, wat natuurlijk ook het geval is met een geschat vermogen van 2,7 miljard en een comfortabel geschikt huwelijk met een nazaat uit de Van der Valk-graaiersdynastie. Voor dat Brabantse boevenvolk geldt behalve de kers in de appelmoes immers slechts één standaard: verschil moet er zijn, maar dan wel in ons voordeel. Agge moar knaken het.
Meneertje Frits was zelf niet aanwezig op de eerste zittingsdag van de rechtszaak tegen hem omdat hij het even helemaal gehad had met alle publiciteit. Tja, wanneer je jarenlang met je elitaire societyharses vooraan gestaan hebt bij de iets te uitbundige sponsoring van je particuliere asfaltfixatie, met een garage vol Formule I-bolides in het lommerrijke privépark van je veel te grote landgoed, dan valt het toch een beetje tegen als je tegen de rechter moet opbiechten dat het allemaal een grote fakeshow is geweest, branie en bluf voor de bühne, bravoure voor de business club. En dan komt ook nog eens naar buiten dat je in 2014 al verdacht werd van valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie, via nauwe contacten met Friese drugsmaffiosi en Drentse autogangsters voor het wegwerken van honderdduizenden euro’s aan sponsorgelden. Dat je supermarktketen zijn klanten jarenlang heeft belazerd met veel te hoge kassaprijzen, je geldverslindende hobby van peperdure sportploegen en achterlijke marketingkosten voor je kinderachtige gedweep met Max Verstappen en die slaafse kutreclames met Frank Lammers. En dat je je zwaar onderbetaalde loonkloofkoelies probeert te verbieden om met die gevaarlijke vakbonden te gaan praten over een nieuwe armoede-CAO. Die man is zelfs nog in staat om straks vanuit zijn gevangeniscel een eigen B&B te beginnen. Mag u drie keer raden met welke oplichters hij dan gaat samenwerken voor de verhuur. Soort zoekt soort.
Copyright Peter Bonder.
Kijk ook op www.twentesport.com.