Buitenspel

Dick Schoof, de democratisch ongekozen minister-president van dit ultrarechtse kabinet, is een sportieve man. Zijn hobby is marathonlopen en tijdens het gedenkwaardige speelkwartier in de poppenkast van zijn kleuterklas noemde hij Sifan Hassan zijn inspirerende voorbeeld. Het zal hem door zijn bovenmeester Geert Wilders niet in dank zijn afgenomen, want bij die partij zijn ze niet zo van de sport in het algemeen en vluchtelingen in het bijzonder. Ja, ze weten uitstekend hoe ze mensen buitenspel moeten zetten, daar hebben ze geen VAR voor nodig, en ook over het thuisvoordeel hoef je ze doorgaans weinig wijs te maken. Voor het overige doet het onderwerp ‘sport’ niet of nauwelijks mee in het hoofdlijnenakkoord van hun nieuwe kabinet, waarvan zij immers zowel de bedenkers als de uitvoerders zijn zoals we tot vervelens toe hebben moeten horen. Sterker nog: het woord ‘sport’ komt in het hele verhaal welgeteld één keer voor, in een paragraaf over langetermijndoelen, terwijl het naar het begrip ‘sportvereniging’ zelfs helemaal vergeefs zoeken is. En dat is uiteraard tegen het zere been van NOC*NSF, de sportkoepel die beweging, gezondheid en preventie hoog in het vaandel heeft staan. Terwijl obesitas zo langzamerhand volksziekte nummer één begint te worden, komt Geert Wilders in het politieke discours niet veel verder dan een paar schamperende schimpscheuten aan het adres van Frans Timmermans – wat overigens verwacht kon worden van een politicus voor wie goedkoop scoren zijn favoriete sport is.

Als je de cijfers bekijkt vraag je je af waar de PVV, en de andere drie partijen, het geld vandaan willen halen om het sportbeleid in Nederland de gewenste vorm te geven. De toppers redden zich wel, maar de financiering van de breedtesport is letterlijk en figuurlijk een lot uit de loterij, of een speling van het noodlot zo u wilt. Een belangrijke sponsor is De Nederlandse Loterij, een bedrijf dat voor 99% procent eigendom is van de overheid (winst in 2022: 123 miljoen, omzet in 2023: 6,5 miljard). Sinds online gokken per 1 oktober 2021 gelegaliseerd is, met dank aan Fred Teeven van de VVD, is het aantal spelers met ruim zestig procent toegenomen. Van hen bevinden zich bijna honderdduizend in de gevarenzône, terwijl er ruim tachtigduizend daadwerkelijk verslaafd zijn. De zeven onderdelen van De Nederlandse Loterij (Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto) zijn grote geldschieters voor de sportwereld en er zijn veel verstandige mensen die dat geen heel goed idee vinden, gelet op alle sociale, psychische en financiële ellende die gokken veroorzaakt. Maar als het dan echt niet anders schijnt te kunnen, dan schiet het natuurlijk niet op als de afdracht van de gokindustrie met meer dan tien miljoen euro (oftewel een kwart) daalt vanwege hogere kansspelbelastingen.

Tel daarbij op dat er ruim dertig miljoen (is tien procent) minder beschikbaar komt aan gemeentelijke sportsubsidies, en de conclusie is duidelijk: dat gaan we allemaal merken in het budget van de accommodaties (sportclubs, zwembaden, ijsbanen, speeltuinen) en de beschikbaarheid daarvan voor onszelf en voor onze kinderen. Maar nogmaals, dat zal dit kabinet jeuken. De enigen die harder moeten gaan lopen zijn de vluchtelingen, richting de uitgang, gesponsord door Pleurop. Minister van sport is Fleur Agema. Zij schijnt een prima reputatie te hebben verworven in de bestrijding van excessen in de ouderenzorg (pyjamadagen, ondervoeding, uitdroging, doorligwonden), maar op enige affiniteit met sport hebben we haar tot nu toe nog niet kunnen betrappen. Zo neem ik zomaar aan dat ze niet eens weet hoe schofterig duur het halen van een A-zwemdiploma intussen al is geworden. (Antwoord: nog net geen duizend euro.) Niettemin is het niet moeilijk te voorspellen wie er in Parijs pontificaal op het ereterras zit te shinen als er een succesvolle zwemmer op het podium staat. Als ze tenminste niet zit te twitteren over hoofddoekjes. En als Sifan Hassan voor goud gaat zal ze waarschijnlijk strategisch verhinderd zijn. Nou ja, misschien dat Dick Schoof dan in haar plaats kan gaan. Als dat mag van zijn kleuterleider.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.