Hotseknotsbegonia

Bert Jacobs (1941-1999) kwam als voetballer niet verder dan drie wedstrijden bij HFC Haarlem, maar werd daarna een trainer met een succesvolle formule: duidelijk zijn, een goede veldbezetting en de poppetjes op de juiste plaats zetten. Spelers gingen voor hem door het vuur en roemden zijn vakmanschap, eerlijkheid en humor. Nog steeds is hij recordhouder met het hoogste aantal (741) gecoachte wedstrijden in de Eredivisie en zijn CV laat zich lezen als een reisgids, met clubs als ADO, DWS, De Volewijckers, Velox, FC Utrecht, Roda JC, Willem II, Seiko Hongkong, Sparta Rotterdam, Fortuna Sittard, Vitesse, Sporting Gijón, RKC, FC Volendam en nogmaals RKC. Hij was ook de uitvinder van het begrip hotseknotsbegonia voor rommelig heen-en-weer-voetbal, waarbij er geen enkel tactisch plan is, veel grove overtredingen worden gemaakt en de techniek niet meedoet. Kortom: lange halen snel thuis en eerst de man, dan de bal. Ik moest aan Bert Jacobs denken toen ik de inleidende tekst van het ‘Hoofdlijnenakkoord’ tussen PVV, VVD, NSC en BBB las, kennelijk geschreven door een goedwillende stageair voor twee stukken Mars en een Red Bull:

‘Nederland is een prachtig land. Een land om trots op te zijn. Wij moeten hard werken om het vertrouwen van Nederlanders te verdienen. Iedere dag opnieuw. Want vertrouwen is niet vanzelfsprekend. Politiek en bestuur hebben ondanks goede bedoelingen de afgelopen jaren steken laten vallen, door de zorgen van mensen niet altijd serieus te nemen. Wij slaan een nieuwe weg in. Met een programkabinet waarin PVV, VVD, NSC en BBB mensen houvast en steun bieden. Een kabinet dat lef toont en trots uitstraalt. Een kabinet dat hoop geeft.’ Hoop, Lef & Trots, maar dan vooral gericht op houvast en steun voor Team NL: op pagina 19 komt een aap uit een mouw. ‘Nederland beschouwt het Caribisch deel van het Koninkrijk als waardevol’. Waardevol: met andere woorden, ook voor de minder goede verstaander, zodra we op Marktplaats een redelijk bod krijgen, gaat er een strik omheen en weg ermee. Verder heb ik speciaal voor dit stukje de complete tekst doorgelezen en daarbij viel mijn oog op de volgende hotseknotsbegonia-termen: knelpuntenaanpak; asielbeslisstop; bewijslastverdeling; inwilligingspercentages; ongewenstverklaring; aanjaagteam; tewerkstellingsvergunningplichtig; planbatenheffing; derogatievrije zônes; afrekenbare stoffenbalans; nutriëntenverontreinigende gebieden; mesttoepassingsruimte; trappetje van Remkes; afschrijvingsritme; visakkers; zoetwaterbeschikbaarheid; Venetië-commissie.

Laat ik het zo proberen samen te vatten: ongeveer net zo begrijpelijk en toegankelijk als een gemiddelde songtekst van BLØF. (Lukraak voorbeeld: Er valt licht bij mij naar binnen/Ze staat naast me met haar tas/Alsof er iets opengaat/Iets wat er nog niet was). Met name het trappetje van Remkes vind ik van een intrigerende raadselachtigheid, maar woorden als asielbeslisstop, bewijslastverdeling, ongewenstverklaring en tewerkstellingsvergunningplichtig doen me qua angstaanjagendheid huiveren van onbehaaglijke willekeur. En verbeeld ik me dat nou, of voel ik terecht nattigheid bij de begrippen visakkers, zoetwaterbeschikbaarheid en Venetië-commissie? Al met al lijkt me de conclusie verdedigbaar dat hier een schone taak is weggelegd voor een aanjaagteam hapklare snapspraak. De enige die deze ambtelijke abracadabradrab begrijpt is de beroepsbureaucraat die onze minister-president gaat worden. Om tot slot nog even op het begin van dit stukje terug te komen: dit Hoop, Lef & Trots-verhaal is qua jargon nog slechter dan de beroerde kwaliteit van het voetbal in de finale om de Conference League, en die was uitermate hotseknotsbegonia, kan ik u melden. Taaltechnisch, dus afgezien van de inhoud, laat het Hoofdlijnenakkoord zich meer lezen als een Hoofdpijnenakkoord.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.