Regenboog

Interessante televisie op zondagavond bij Studio Voetbal (dat overigens weer steeds meer op Studio Ajax begint te lijken). Pierre van Hooijdonk wilde van Ibrahim Afellay weten wat die van de regenboogactie voor aanvoerders vond. De arme Ibi kreeg het er warm van en verlangde zichtbaar naar een ander onderwerp. Het was kenmerkend voor de diverse reacties op het gebaar van de KNVB, die intussen wel een ferm standpunt inneemt inzake de deelname aan het WK in Qatar. (‘Sinds de Tweede Wereldoorlog is geen enkel WK-eindtoernooi door een land om politieke redenen geboycot. Een boycot is dus geen gangbaar middel’.) Vroeger had je die twee reli-gekkies van FC Utrecht, die getooid met een IS-baard Hélène Hendriks weigerden de hand te schudden. Zondag was het de aanvoerder van Feyenoord die vanwege zijn geloofsovertuiging weigerde de homo-acceptatie te steunen.

Deze onderhorige dienaar kun je niks kwalijk nemen, met de lange arm van de heer T.R. Erdogan in zijn bilnaad en zolang sommige imams nog steeds prediken dat homo’s varkens zijn die je van een flat naar beneden mag gooien. Net zoals er hele volksstammen in Zeeland en op de Veluwe blind vertrouwen op de dominee die vanaf de kansel lugubere haatzaaierij uit Leviticus 18:22 en 22:13 papegaait, om over de huiveringwekkende tirades vanuit het Vaticaan nog maar te zwijgen. Maar ook dichterbij, in het land tussen Dinkel en Regge, palavert de reutelende onderbuik in een meanderende maalstroom van drek, smurrie en bagger. Tijdens de laatste thuiswedstrijd van FC Twente zong een deel van het publiek over ‘de homo’s van Groningen’. Het spel werd niet stilgelegd, niemand greep in en het duurde al met al zo’n acht minuten.

FC Twente liet in een reactie weten ‘de gezangen af te keuren’, maar: ‘We hebben inderdaad een protocol, maar hebben deze niet in werking gesteld omdat de gezangen van korte duur waren.’ Aha. Even afgezien van het kromme Nederlands (deze protocol): zo werkt dat dus. Je mag bij FC Twente, in die gezellige Beugel Bunker, ranzige spreekkoren over homo’s uitbraken, als het maar niet langer dan acht minuten duurt. Nu ben ik razend benieuwd naar de criteria die hiervoor gelden. Zit er iemand met een stopwatch op de tribune? Wordt het publiek interactief betrokken bij het naderen dan wel overschrijden van de tijdslimiet? (‘Acht, negen, tien!’) Is er al een sponsor gevonden om er een ludieke actie aan te koppelen wie het origineelste spreekkoor bedenkt? Mogen kinderen ook meedoen, mede in het kader van vroegtijdige bewustwording? Komt er ‘s avonds bij Studio Voetbal een verhelderende analyse, na de diepzinnige evaluaties over de ruit op het middenveld, het parkeren van de bus en de functie van de muurligger? Serieus, FC Twente moet zich kapot schamen en de conclusie is even onthutsend als duidelijk: homo’s zijn van harte welkom in de hel van Enschede.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.