Reuzel

Een paar uur na de moord op advocaat Derk Wiersum kwam minister Ferd Grapperhaus van justitie op de tv. Hij oogde aangedaan en kondigde op z’n Opsteltens ‘keiharde actie’ aan. Intussen weten we wat dat betekent, maar eigenlijk wisten we het al: niets, helemaal niets. Alle mooie plannen voor ondermijning van de georganiseerde misdaad (nee, niet dat zootje in de Trêveszaal, die godvergeten roversbende is ons kabinet) hebben nul komma nul aan resultaat opgeleverd. Wat de crime fighters, die met elkaar zo’n 900 miljoen euro te besteden hadden, wel hebben veroorzaakt zijn (alleen al in 2019) 160 verschillende projecten, talloze overlegorganen en natuurlijk ook de onvermijdelijke task forces. Intussen ging de kermis in de hel gewoon door en was het voor de de maffia alle dagen feest, met de liquidatie in de Lange Leidsedwarsstraat als het voorlopige dieptepunt. Een paar uur na de moord op Peter R. de Vries kwam minister Ferd Grapperhaus van justitie op de tv. Hij oogde aangedaan en kondigde..., oh nee, wacht: die hadden we al gehad. En zo eindigde dit slechte jongensboek in een hoop gebakken lucht.

Over gebakken lucht gesproken: zijn opvolgster Dilan Yeşilgöz-Zegerius is er ook één van de harde aanpak. Van wat precies weet ze zelf eigenlijk ook niet zo goed, maar nadat ze de stekker uit het kostenverslindende experiment van haar voorganger had getrokken, besloot ze het verbaal over een andere boeg te gooien en in haar H.J. Schoo-lezing korte metten te maken met de politieke bewegingen van Thierry Baudet en Wybren van Haga, die ze ervan beschuldigde het maatschappelijke debat met nepnieuws, wantrouwen en achterdocht te vervuilen, en wel zodanig dat hun ‘onwelriekende reuzel zelfs de Tweede Kamer binnensijpelt’.

Natuurlijk stonden beide heren, niet vies als ze zijn van een fijne portie gratis ophef en vertier, op hun achterste benen. Dit is Nederland en Marc-Marie Huijbregts moet in al die talkshows tenslotte ook wat te piepen hebben. Wat mij in deze kwestie echter veel meer tegenstaat is de stuitende domheid van de minister in haar dubieuze opvatting dat reuzel onwel riekt. Dat is namelijk niet waar, integendeel zelfs: reuzel ruikt heerlijk fris. Sterker nog: twee slimme kappers in Rotterdam hebben er hun eigen haarmerk van gemaakt. Reuzel is een stylingsproduct op olie- en waterbasis om kapsels glad en glimmend te maken, het droogt niet uit, wordt niet hard en (let op!) ruikt naar kokosnoot en pepermunt. Dat is dus wel even wat anders dan die meurende trekzalf waar onze geachte excellentie de regenteske blaren van krijgt. Daarom is mijn advies aan haar voor wat ze met deze electorale bagger aan stompzinnige haatzaaiteksten moet doen, en dat geldt eigenlijk ook voor de rest van haar spreekbeurt: strijk het maar in uw haar.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.